СВЕТИ САВА

„Срби, мој народ, Христови су а не папини.“ - Свети Сава

Удружење се бави информативном, истраживачком, културном, издавачком и хуманитарном дјелатношћу. Има велики број чланова, који нећемо јавно саопштавати, јер смо били и остали ванстраначка организација, која је непоткупљив свједок борбе ИСТИНОМ ПРОТИВ ЛАЖИ.
Adresa: Romanijska bb, 71420 Pale, Web adresa www.svsava.blog.rs, e-mail: svetisavapale@gmail.com i svsava@teol.net Telefoni: +387 57 226-538, +387 65 934-221 i +387 65 543-983
Жиро рачуни: Развојна банка, а.д. Експозитура Пале 5620120000282468 (у домаћој валути) и 508-11784577 (девизни)

MUSLIMAN SE VRATIO U PRAVOSLAVLJE

svetisava | 03 Mart, 2014 19:30

Mahmud Bušatlija: Vratio sam se veri svojih predaka

Mahmud Bušatlija vratio se pravoslavlju 500 godina pošto su se njegovi preci poturčili.

Mahmud Bušatlija: Vratio sam se veri svojih predaka

Poznati domaći konsultant za strana ulaganja promenio je i veru i ime pre desetak dana u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na Ćipuru, na grobu pretka Ivana Crnojevića. Dobio je ime Stanko  Crnojević. 
Nije bilo nikakvog posebnog rituala u kojem se odričem islama. Samo sam prošao kroz ritual krštenja kroz koji prolaze i svi ostali. -kaze Mahmud Bušatlija.
Ime je promenio samo u crkvenim knjigama , dok je u dokumentima ostao Mahmud Buštalija. Krštenje je, kako kaže, bila je njegova lična želja, jer je hteo da se vrati korenima. 
Deda mi je jednom prilikom rekao; „Znaš li da je naša krsna slava Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te to sada ne zanima, ali nekad ćeš se možda setiti.“  A ja sam tada bio mladi komunista i nije me se to tada mnogo doticalo.
Deda je, kako se pokazalo, bio u pravu. Bušatlija je veru promenio tek nedavno, ali se u njihovom domu poslednjih godina skromno obelešavao Sveti Nikola. 
Obe kćerke su nam krštene u pravoslavnoj crkvi, a supruga Dubravka je takože pravoslavne vere. Od ove godine ćemo i zvanično slaviti Svetog Nikolu- navodi on.
Dodaje da Ramazan nikada nije slavio, a u kući Bušatlija se svinjetina ne izbegava. I deda je jeo svinjetinu, priznaje on.
Posle Drugog svetskog rata smo dobili hranu kao pomoć od Amerikanaca. Deda se „ubio“ od šunke, a kad su mu rekli da je to svinjetina rekao je: „Nisam znao , mislio sam da je teletina. To je onda na njihovu dušu.“- seća se Mahmud.
Na pitanje, zašto je lutao između- komunizma, islama i pravoslavlja. Bušatlija kaže da dileme zapravo i nema. 
-Nikada se nisam osećao kao musiman, mi Bušatlije smo uvek bili Srbi s muslimanskom podlogom.Marksista jesam bio, ali to nije nepomirljivo sa verom. To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju  i beogradskom nadbiskupu Hočevaru. Oni se slažu- kaže Bušatlija i navodi da su i posle rata mnogi deklarisani komunisti slavili slavu.

Izvor: Blic

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb