СВЕТИ САВА

„Срби, мој народ, Христови су а не папини.“ - Свети Сава

Удружење се бави информативном, истраживачком, културном, издавачком и хуманитарном дјелатношћу. Има велики број чланова, који нећемо јавно саопштавати, јер смо били и остали ванстраначка организација, која је непоткупљив свједок борбе ИСТИНОМ ПРОТИВ ЛАЖИ.
Adresa: Romanijska bb, 71420 Pale, Web adresa www.svsava.blog.rs, e-mail: svetisavapale@gmail.com i svsava@teol.net Telefoni: +387 57 226-538, +387 65 934-221 i +387 65 543-983
Жиро рачуни: Развојна банка, а.д. Експозитура Пале 5620120000282468 (у домаћој валути) и 508-11784577 (девизни)

САД И НАТО ПРОТИВ СУВЕРЕНИХ ДРЖАВА

svetisava | 19 Mart, 2014 12:21


ДАН ПОСЛЕ КОГА НЕЋЕ БИТИ СВЕ ИСТО

Зоран ЧВОРОВИЋ | 19.03.2014 | 08:56
 

            Из обраћања В. В. Путина члановима руског федералног дводомног законодавног тела (Савет Федерације и Дума) поводом прихватања референдумске одлуке народа Крима о приступању РФ, кристално јасно произилази да се ради о историјској тачки преокрета у развитку савремених међународних односа.1)

То показује најпре временски одсек у оквиру којег председник Русије анализира догађаје на Украјини. Он их доводи у непосредну везу са свеукупном нестабилношћу међународног поретка која је створена нестанком светског биполарног система почетком деведесетих година прошлог века.

Поремећај равнотеже снага у међународним односима у претходних двадесет и више година по Путину резултирао је, с једне стране, „деградирањем међународних институција”, а с друге стране, политиком силе коју су САД и њихови западани сателити водили безочно газећи важеће међународноправне норме. Следствено, међународни поредак се урушио оног тренутка када је читав један свет независних држава остао у самотној неизвесности и несигурности са искеженом образином западног крсташа, кога после рушења СССР није имао ко да доведе „к познанију права”. Јер, САД оправдање за своје спољнополитичке поступке нису тражиле у општеважећем праву и сагласности осталих чланова међународне заједнице представљених у УН, већ у расистичкој традиција западног друштва из које су црпели веру, Путиновом речју, „у своју изабраност и изузетност”. Жртве најстрашнијег насиља самозваног и самовољног светског арбитра, који је свет искључиво хтео да уреди према својим плановима и интересима, биле су све оне државе које нису прихватиле да се нађу у коалицији састављеној по принципу „ко није са нама, тај је против нас”. За руског председника нема дилеме да је агресија САД и НАТО против СР Југославије 1999. године представљала најтежи и најочигледнији случај кршења норми међународноправног поретка насталог после Другог светског рата. Истовремено, она је према његовом запажању отворила читаву серију насилних интервенција САД и НАТО против суверених држава, што у форми отворених војних агресија (Авганистан, Ирак, Либија), што у форми споља диригованих унутрашњих државних преврата, почев од арапских земаља па све до Украјине.

Одлуком да противно захтеву САД и њених сателита прихвати слободно изражену вољу становника Крима о присаједињењу Русији, Москва је послала не само западним партнерима, већ и читавом свету јасну поруку да се на руској егзистенцијалној граници окончала епоха у којој је међународно право тумачено и примењивано крајње арбитрерно, у зависности од геополитичких интереса САД. С тога је и у овом обраћању председника Русије позивање на „косовски преседан” искључиво послужило као снажна и одлучна опомена западним државама да ера некажњивог вођења политике двоструких међународних стандарда припада прошлости. Посебно када је реч о тако осетљивом праву као што је право на самоопредељење народа које конкурише другом подједнако значајном праву на заштиту територијалне целовитости независних држава, на начин како су ова права доведена у везу у чл. 7. Декларације о пријатељским односима и сарадњи од 1970. године: „Ништа у претходним члановима неће бити тумачено као давање овлашћења или подстицање на било коју активност која би распарчала или нарушила, у потпуности или делимично, територијални интегритет или политичко јединство суверених и независних држава, које се понашају у складу са начелом равноправности и самоопредељења народа на горе описан начин и стога имају владу која представља целокупан народ који припада територији без обзира на разлике у погледу расе, вере или боје.”2)

Време је да се подсетимо да су деведесетих година прошлог века САД за себе приграбиле ексклузивно „право” да на територији СССР и СФРЈ одређују подобне носиоце права на самоопредељење, његов обим, те да злоупотребом права на самоопредељење народа, а противно чл. 7. Декларације о пријатељским односима и сарадњи од 1970. године, подстичу и помажу сепаратистичке акте којима се разарао територијални интегритет ове две суверене и независне државе. Проглашавањем административних граница федералних јединица за границе новостворених држава на основу принципа utiposidetisjuris, у СССР и СФРЈ највише су били погођени већински руски и српски народ, који су своју државотворност уградили у вишенационалне федерације. Право на самоопредељење српског народа у Хрватској и Босни и Херцеговини, које је своје оправдање имало како у претпљеној неправди у прошлости, тако и понашању загребачких и сарајевских власти које српском народу нису сходно чл. 7. поменуте Декларације дозвољавале да слободно одреди свој политички статус, било је 1995. године насино онемогућено на подручју Републике Српске Крајине прикривеном, а на подручју РС отвореном НАТО интервенцијом.Преузимајући улогу самосталног чиниоца међународне политике, која једино приличи великој сили, Русија је 2014. година спречила да НАТО посредством украјинских плаћеника понови на Криму 1995. годину и ускраћивање, по угледу на прекодринске Србе, руском народу право на самоопредељење. Зато је руском кримском одбраном права на самоопредељење народа, Република Српска, подједнако као и Придњестровље, добила изузетно снажну подршку свом опстанку.

Руска одбрана права на самоопредељење народа у случају Крима додатно је ојачана чињеницом да је референдум о присаједињењу Русији спровела једна законита власт. Насупрот ње, стоји кијевска извршна власт која не само да „не представља целокупан народ” који припада територији, што је према чл. 7. Декларације о пријатељским односима и сарадњи једини, али довољан услов за отцепљење, већ је кијевска извршна власт и нелегална. И док САД и његови сателити, како бриљантно примећује А. Мезјајев, манипулишу политичком категоријом легитимитета (пристанак припадника политичке заједнице на постојеће вршиоце власти) како би прикрили праву природу украјинског државног преврата и своју водећу улогу у њему, Русија се и са становишта унутрашњег права јавља као чврст бранилац идеје законитости.3)Једино доследном и чврстом одбраном законитих влада, Русија спречава да се право на самоопредељење народа конзумира у условима насилних унутрашњих преврата и спољних агресија, у којима се САД и НАТО, како потврђује искуство последњих двадесет година осећају као риба у води.Из угла легалности једне владе постаје итекако очигледно да званична Москва није прихватањем кримског референдума накнадно оснажила приштинску сецесију, јер на КиМ данас једину легалну власт чини Скупштина АП КиМ, конституисана на основу важећег Устава Србије и то тек после једностраног нарушавања поретка заснованог Резулуцијом 1244 од стране албанских сецесиониста и њихових НАТО покровитеља.

Борба за идеју права и законитости обезбедила је Западу доминантни положај у претходним вековима. Сумрак идеје права на Западу данас је очигледан, а повезан је са урушавањем државног суверенитета у корист наднационалних творевина и мултинационалних компанија. Међународноправне норме постале су још деведесетих година прошлог века иако не прва, а оно најочигледнија жртва овог процеса. Путиновска Русија у пуноћи свог суверенитета има обавезу да данас пригрли идеју права и тако је врати у њен првобитни завичај - православни, византијски Исток.

 

1)     http://www.kremlin.ru/news/20603; А. Филимонова, Крим: стратешка иницијатива прелази на страну Русијеhttp://srb.fondsk.ru/news/2014/03/18/krim-strateshka-iniciiativa-prelazi-na-stranu-rusiie.html

2)     Наведено према A. Pavković, P. Radan, Stvaranje novih država: teorija i praksa otcepljenja,Београд, 2008. стр. 352. Консултована и следећа литература: B. Krivokapić, Zaštita manjina umeđunarodnom i uporednom pravu, knj. 1. Београд, 2004; С. Аврамов, М. Крећа, Међународно јавно право, Београд, 2007;

3)     А. Мезјајев, О легалности украјински власти и криминалности државног превратаhttp://srb.fondsk.ru/news/2014/03/08/o-legalnosti-ukraiinskih-vlasti-i-o-kriminalnosti-drzhavnog-prevrata.html

PUTIN NATO PAKTU: KAKO VAS NIJE SRAMNOTA

svetisava | 19 Mart, 2014 09:03

ПУТИН: Како вас није срамота, разорили сте Србију, а нас оптужујете за агресију на Криму

Putin rusija

Руски председник Владимир Путин, обраћајући се посланицима у парламенту Русије о дешавањима на Криму, изјавио је да “територија Крима припада Русији” напомињући како Русија жели да гради добре односе са Украјином.

“Крим је руски и та територија је у нашим срцима и душама. Али ми и даље желимо градити добре односе са Украјином и са народом те земље. Наши односи са Украјином ће увек бити врло значајни за нас. Ми не желимо поделити Украјину и увек смо поштовали територијални интегритет те земље”, рекао је Путин.

Према његовом мишљењу, Русија је само одговорила на позив народа са Крима који је био у страху да би могли изгубити људска права и слободе под владавином Кијева.

“У Украјини је био државни удар и прави хаос који власти нису успеле да исконтролишу, народ Крима је желео слободу и своја права, и зато су позвали Русију да им помогне. Ми смо то и учинили, а да нисмо, то би онда била права издаја. Морали смо да одговоримо на позиве са Крима да им помогнемо”, казао је он додајући како је, све оно што је Русија урадила, у складу са међународним правом.

“Сада нам из Европе и Америке говоре да кршимо међународно право. Шта ми то кршимо? Па наша војска није ушла на Крим, и ту није ни било војних сукоба. Све што смо урадили је у складу са међународним правом”, истакао је Путин.

Напомиње да су Европа и Сједињене Америчке Државе (САД) подржале независност Косова али да је за њих референдум на Криму илегалан.

“Грађани Крима су организовали референдум који је потпуно легалан. У последње време се пореди стање на Криму са случајем Косова и Србије. Када је Косово прогласило независност, западне земље су тврдиле да је све то у складу са међународним правом, а сада су у случају Крима као збуњени и не прихватају референдум”, оценио је руски председник.

Према његовом мишљењу, данашња Европа примењује двоструке стандарде и цинизам у случају Крима.

“Европљани тврде да Косово има право на независност јер је, кажу, то специјални случај и јер су на Косову пале многе жртве. Али сада за Крим кажу да је то противно закону. То није само двоструки стандард од стране Европе, то је и цинизам. Зар су нам требале људске жртве и на Криму па да прогласи независност тек тада!?”, пита Путин.

Сматра да су западне земље у неколико наврата извршиле чак и војне акције у другим земљама без одобрења Уједињених нација (УН), а сада тврде да се Крим одваја без одобрења тог међународног тела.

“Говоре нам како се на Криму све десило без одобрења Већа сигурности Уједињених нација. Сетите се да је 1999. године без одобрења УН-а извршено бомбардовање Београда. А након тога, без икакве дозволе УН-а дозвољени су напади у Авганистану, Ираку и другим местима. Зар то није отворено кршење међународног права, то је цинизам од стране Запада”, рекао је Путин.

На крају је изразио захвалност лидерима Кине и Индије који су упутили Русији речи подршке у вези са ситуацијом на Криму.

“Овај пут Русији прете санкцијама. Па зар ми и до сада нисмо имало бројне рестрикције иако је Хладни рат давно завршен. Али захвални смо Кини и Индији на њиховом искреном и објективном суду о дешавањима на Криму”, истакао је руски председник.

Извор: Кликс.ба

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb