СВЕТИ САВА

„Срби, мој народ, Христови су а не папини.“ - Свети Сава

Удружење се бави информативном, истраживачком, културном, издавачком и хуманитарном дјелатношћу. Има велики број чланова, који нећемо јавно саопштавати, јер смо били и остали ванстраначка организација, која је непоткупљив свједок борбе ИСТИНОМ ПРОТИВ ЛАЖИ.
Adresa: Romanijska bb, 71420 Pale, Web adresa www.svsava.blog.rs, e-mail: svetisavapale@gmail.com i svsava@teol.net Telefoni: +387 57 226-538, +387 65 934-221 i +387 65 543-983
Жиро рачуни: Развојна банка, а.д. Експозитура Пале 5620120000282468 (у домаћој валути) и 508-11784577 (девизни)

VIDOVDAN U ANDRIĆGRADU

svetisava | 29 Jun, 2014 09:26

Србија и РС обележиле Видовдан у Андрићграду

АНДРИЋГРАД - 

Премијер Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик и редитељ Емир Кустурица, свечано су данас, пресецањем црвене врпце отворили Андрићград.

 

 

 ...

Вучића су испред капија Андрићграда дочекали Кустурица и Додик, а послужени су му хлеб и со.

Вучић: Развој само у миру, никоме не желимо зло

Вучић је на отварању Андрићграда изјавио да Србија поштује све друге, да само у миру можемо да се развијамо и идемо напред и да ником не желимо зло.

 

Танјуг (Тања Валич)
Танјуг (Тања Валич)

 

Вучић је рекао да морамо да направимо економски јаку Србију, земљу богатих људи, и да ће на такву Србију Република Српска увек моћи да се ослони и да ће народ РС увек моћи да рачуна на Србију у складу са законом о паралелним специјалним везама и Дејтонским споразумом, на који имамо право, а да никоме не сметамо.

Премијер је рекао да данас, на највећи српски празник, није ни време, ни место да се говори о малим људима или онима који би да покушају да нам затру историју или да нас натерају да заборавимо.

"Ми поштујемо све друге, само у миру можемо да се развијамо и да напредујемо - ником другом никакво зло не желимо", поручио је премијер.

 

Танјуг (Тања Валич)
Танјуг (Тања Валич)

 

Он је навео и да је влада Србије препознала значај Андрићевог института и да ће заједно са Владом РС наставити да учествује у финансирању његовог рада и оценио да ће тај Институт бити нека врста водиље и критике свега онога што радимо.

"Имамо такав Институт који имају сви велики народи и можемо са њим да се поносимо, састављен од људи од којих ћемо увек моћи много тога да научимо", рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао и да је почаствован што се налази на овом месту и истакао да је Андрићев институт стециште умних српских глава, место на којем ће се размењивати знање и место на којем ћемо "много тога моћи да научимо сви ми који смо добили ваше поверење, али и сви они који долазе после нас".

Додик: Наставак борбе за аутономију, касније и самосталност

Председник Републике Српске Милорад Додик је поручио да ће српски народ у БиХ наставити да се бори за аутономију, са жељом да кроз политички процес у будућности дође и до самосталности.

"Треба нам мир и ми га желимо, желимо да будемо део цивилизоване Европе, али не желимо да нам Европа намеће босанску државу и језик. БиХ је показала све осим тога да је способна да преживи, али о томе ћемо говорити у неко друго време", рекао је Додик.

 

Танјуг (Тања Валич)
Танјуг (Тања Валич)

 

Срби, како је истакао, неће дозволити никоме да оскрнави њихову историју и слободу, јер пуцањ Гаврила Принципа у аустроугарског престолонаследника није био пуцањ у Европу, већ пуцањ за слободу, почетак еманципације и коначно ослобађање од окупатора.

"Слободарске идеје тог времена су нас вукле кроз све ово време. Дошли смо у 2014. у којој разни међународни окупатори покушавају да нам наметну оно што није успела Аустроугарска...У чему је разлика, зашто смо живели ових сто година? Ми то не желимо, хоћемо нашу слободу и хоћемо у њој да живимо", рекао је Додик.

Андрићев институт, централна грађевина Андрићграда, је, према Додиковим речима, управо место са кога ће се пронети име српског народа и његове борбе за слободу, и на којем ће бити представљана национална историја и будућност српског народа.

"Сваки Србин који држи до себе зна шта се овде дешава - овде је поздрав слободи и нашем јединству. Позивамо све да нам се придруже у очувању мира на овим просторима и слободи за све", поручио је Додик.

 

Танјуг (Тања Валич)
Танјуг (Тања Валич)

 

"Видели смо да многи желе, не само да елиминишу Србе, већ да и униште њихову историју. Из Сарајева су истерали Србе, а онда су почели да нам отимају и историју. Било је логично да тамо одакле смо морали да се иселимо повучемо и своју историју и донесемо је овде", рекао је Додик.

Како је истакао, српска историја је пуна слободарства и страдања за своју слободу и слободу других, иако су други током 90-их година прошлог века рекли да су Срби разлог њихове неслободе.

"Данас је јасно да постоји нешто што има име и презиме, то је српски народ, чије је име Србије, а презиме Република Српска", закључио је Додик.

 

Кустурица: Лекција како се чува идентитет

Редитељ Емир Кустурица, који је идејни творац пројекта Андрићград, објаснио је да ће тај комплекс бити лекција како се чува идентитет и како се читав један град претвара у културно добро.

Кустурица је истакао да у Европи нема градова посвећених нобеловцима, а потреба да Срби направе такав град вероватно лежи у томе што, како је рекао, колонизатори на овим просторима нису оставили културни траг.

Како је објаснио, стара српска реч трг значи град, а од рушења Немањићке царевине Срби су изгубили смисао за живот на трговима, што ће Андрићград променити.

 

Танјуг (Тања Валич)
Танјуг (Тања Валич)

 

Кустирица је захвалио Влади РС и председнику Додику на помоћи коју су пружили овом пројекту, али и Влади Србије и Српској напредној странци на прилозима који су омогућили да се овај комплекс подигне.

Кустурица: Гаврило Принцип је јунак српског народа

Кустурица је вечерас рекао да је Гаврило Принцип јунак српског народа и један од оних које су у историји често погрешно доживљавали и стављали тамо где му није место.

"Ја сам се дуго питао шта би било да је Штраус видео да је Гаврило имао плаве очи, да ли би се песма 'На лепом плавом Дунаву' звала 'На лепим плавим очима'. Вечерас, цела планета може да слави заразну реч - слобода", казао је Кустурица отварајући свечану академију.

Академик Матија Бећковић је оценио да се у Андрицграду "укрштају висока култура и непоколобљива вера".

"Ово је град где су поново збраћени Мехмед и Макарије, паша и патријарх српске цркве, обновитељ Пећке патријаршије која је ставила српски народ под један кров и тај кров траје до дана данашњег", казао је је Бећковић.

Он је казао да је то што је цар Лазар изабрао Царство небеско, уместо царства земаљског, "најдалекосежнији избор у српској историји и судбини".

"То се догодило пре 625 Видовдана, који је српски празник од памтивека, а тај дан је све од тада остао оно што славимо, а то је да је Црква један кров, Видовдан један дан, Косово једно поље, божур један једини цвет", казао је Бећковић.

Говорећи о обележавању 100 година од почетка Првог светског рата, он је казао да је тај рат "огласио пуцањ малолетног Г.П, чије је име и презиме, како је написао Милош Црњански, састављено од имена једног Архангела и једног начела".

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb