СВЕТИ САВА

„Срби, мој народ, Христови су а не папини.“ - Свети Сава

Удружење се бави информативном, истраживачком, културном, издавачком и хуманитарном дјелатношћу. Има велики број чланова, који нећемо јавно саопштавати, јер смо били и остали ванстраначка организација, која је непоткупљив свједок борбе ИСТИНОМ ПРОТИВ ЛАЖИ.
Adresa: Romanijska bb, 71420 Pale, Web adresa www.svsava.blog.rs, e-mail: svetisavapale@gmail.com i svsava@teol.net Telefoni: +387 57 226-538, +387 65 934-221 i +387 65 543-983
Жиро рачуни: Развојна банка, а.д. Експозитура Пале 5620120000282468 (у домаћој валути) и 508-11784577 (девизни)

ПРАВОСЛАВЉЕ - КАТОЛИЧАНСТВО

svetisava | 02 Decembar, 2014 07:34

Папа у цркви Светог Ђорђа у Истанбулу позвао на сједињавање католика и православних

ПОГЛАВАР РИМОКАТОЛИЧКЕ ЦРКВЕ ФРАНЦИСКО У ПОСЕТИ ВАСЕЉЕНСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ У ТУРСКОЈ

  • „Jедино што желимо Католичка црква и jа као њен поглавар то jе jединство са православном црквом”, рекао jе  папа после заjедничке литургиjе са васељенским патриjархом Вартоломеjем Првим у седишту Васељенске патриjаршиjе
  • „Сузе за жртвама конфликта (на Блиском Истоку) позиваjу нас да брже идемо путем помирења међу католицима и православцима. Kако можемо да пратимо позиве Христа на мир, ако међу нама и даље постоjе супарништво и разлике”, рекао jе Франциско
  • Према извештају америчке агенције АП, он је настојао да увери окупљене вернике да „јединство” не би значило да они треба да жртвују своју богату литургијску и културну баштину нити би „представљало потчињавање једних другима или асимилацију”. Притом је подвукао: „Желео бих да уверим сваког од вас да Католичка црква, како би постигла жељени циљ потпуног јединства, не намерава да намеће никакве услове сем заједничког проповедања вере”
  • ФАКТИ: Танјуг се – преносећи да је Франциско рекао да и он и РКЦ једино жле „jединство са православном црквом” -  позвао на извештај руске агенције РИА Новости из Истанбула. Међутим, руска агенција је употребила речи „единение с Православной церковью”, а кључна речединение” може пре да значи СЈЕДИЊАВАЊЕ, уједињавање и спајање. Додуше и јединство и слогу...

         ПОГЛАВАР Римокатоличке цркве Франциско заложио се данас током посете Tурскоj за уjедињење католика и православаца у вези са прогоном хришћана на Блиском истоку, jавила jе агенциjа РИA Новости.

         „Jедино што желимо Католичка црква и jа као њен поглавар то jе jединство са православном црквом”, рекао jе према тоj агенциjи папа Франциско новинарима после заjедничке литургиjе са васељенским патриjархом Вартоломеjем Првим у православноj цркви светог Ђорђа у Истанбулу, седишту Васељенске патриjаршиjе.

         Према његовим речима, jединство католика и православаца jош jе актуелниjе у вези са конфликтима на Блиском истоку, у коjима се прогоне хришћани.

         „Сузе за жртвама конфликта позиваjу нас да брже идемо путем помирења међу католицима и православцима. Kако можемо да пратимо позиве Христа на мир, ако међу нама и даље постоjе супарништво и разлике”, рекао jе он.

         После сусрета, како извештава агенциjа TAСС, издат jе коминике чиjи jе „лаjтмотив” била „формулациjа принципа jединства хришћанства” – „нарочито између католика и православаца”.

         Према извештају америчке агенције АП, Франциско је настојао да увери православне вернике окупљене у Цркви Светог Ђорђа да „јединство” не би значило да они треба да жртвују своју богату литургијску и културну баштину нити би „представљало потчињавање једних другима или асимилацију”.

         „Желео бих да уверим сваког од вас, окупљених овде, да Католичка црква, како би постигла жељени циљ потпуног јединства, не намерава да намеће никакве услове сем заједничког проповедања вере”, нагласио је.

         Папа Франциско jе изjавио да исламски екстремисти чине „озбиљан грех против Бога” у Сириjи и Ираку, и позвао на међуверски диjалог и борбу против сиромаштва како би се окончали сукоби у тим државама.

         Папа jе говорио последњег дана своjе тродневне посете Tурскоj, у коjоj се налази готово два милиона избеглица из Сириjе, међу коjима на хиљаде хришћана, пренео jе Роjтерс.

         На заjедничкоj литургиjи са патриjархом Вартоломеjем првим, духовним вођом 300 милиона православних хришћана у свету, папа jе рекао да људи свих вера не могу да остану равнодушни на вапаjе жртава „нехуманог и бруталног рата” коjи траје у суседству.

         „Oтимање мира народу, чињење свих насилних дела, или пристаjање на таква дела, посебно када су усмерена на наjслабиjе и оне коjи не могу да се бране, представља дубоко озбиљан грех против Бог”, рекао jе папа током литургиjе.

         Папа jе, такође, осудио напад на муслиманске вернике, у петак, у Великоj џамиjи у нигериjском граду Kано, у коме jе наjмање 81 особа изгубила живот.

         Oво jе трећи пут у неколико дана да се папа у своjим говорима осврнуо на екстремисте Исламске државе коjи су убили или протерали шиитске муслимане, хришћане и друге коjи не деле њихова уверења ултрарадикалног сунитског ислама, из делова Сириjе и Ирака.

         Папа jе рекао да jе заустављање сиромаштва важно делом зато што помаже „регрутовању терориста”.

         Oн jе додао да, иако закон дозвољава међународноj заjедници да употреби силу на заустављању „неправедног агресора”, траjниjе решење мора да буде пронађено.

         У одвоjеноj, заjедничкоj изjави двоjице патриjарха током заjедничке литургиjе у цркви Светог Ђорђа у Истанбулу, „муслимани и хришћани се позиваjу да заjеднички раде зарад правде, мира и поштовања достоjанства сваке особе, посебно у оним областима где су некад вековима живели у мирноj коегзистенциjи, а сад трагично заjеднички преживљаваjу ужасе рата”.

         Данашњи сусрет папе Франциска и патриjарха Вартоломеjа био jе посвећен празновању светог Aндреjа, небеског покровитеља Византиjе, навела jе та руска агенциjа.

         Франциско је четврти поглавар Римокатоличке цркве коjи jе посетио Tурску, после папе Павла VI 1967, Jована Павла II 1979. и Бенедикта XVI 2006. године.

         Папа jе током тродневне посете Tурскоj посетио Aнкару и Истанбул, сусревши се са турским председником Реџепом Tаjипом Eрдоганом, Вартоломеjем Првим и избеглицама из Ирака и Сириjе, подсећаjу агенциjе.

         Oн jе четврти папа коjи jе посетио Tурску, након Бенедикта Шеснаестог 2006, Jована Павла Другог 1979 и Павла Шестог 1967. године.

         (Танјуг – АП - Факти)

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb